Scan

Braskaminer som klarar av höga temperaturer
Braskaminer som klarar av höga temperaturer

Elegant design med aluminium - Scan 58

Den danska tillverkaren av braskaminer, SCAN Pejse från Vissenbjerg på Fyn, är framgångsrik både på den danska och internationella marknader. För att bibehålla och utveckla sin position så utvecklar SCAN ständigt nya produkter. Senast togs en ny serie av kaminer fram i samarbete med en extern designbyrå. En produktserie i vilken aluminium bidrar till en elegant och innovativ design.  

- Normalt sett så använder vi rostfritt stål, särskilt till kaminens sidor. Problemet var att på dörren med inkorporerat glas så ändrades färgen på grund av den höga temperaturen, säger inköpschef Michael Steenshard som också är ansvarig för den nya ’58’-serien.

- Därför behövde vi ett annat material med samma utseende som kunde uthärda de höga temperaturerna utan att ändra färg. Aluminium var det perfekta valet, så vi började att göra en del tester och det visade sig att aluminiumet inte ändrade vare sig form eller färg, även om det blev aningen mjukt.

Ingen tid att börja om

Michael Steenshards nästa utmaning var att hitta en leverantör som kunde ta processen till nästa nivå:

- Vi behövde en leverantör med kunskap om aluminium och Alumeco visade sig vara perfekt. Vi behövde en lösning tillverkad och extruderad specifikt för oss. Samarbetet med Alumeco visade sig vara ett utmärkt val. Vanligtvis behövs en mängd provmaterial men vi fick till rätt lösning på första försöket. Och det var i sista minuten så det fanns inte tid att börja om eftersom vi hade en produkt som skulle lanseras vid en viss tidpunkt, säger han om processen och samarbetet.

- Med den knappa tid vi hade att ta fram och lansera produkten så var den stora utmaningen att få fram ritningarna. Om vi samtidigt hade behövt att hitta en tillverkare så hade det försenat processen. Alumeco gjorde arbetet åt oss och det visade sig vara en situation som alla parter vann på.  

Insyn och tekniskt intresse

För Michael Steenshard så var frågan om att använda aluminium och inköpsdelen som helhet under processen också viktig:

- Med Alumeco så hade vi en kompetent sparringpartner med stor insyn och omfattande tekniskt kunnande. Således hade vi en god dialog redan från början, säger Michael Steenshard som också fick värdefull input längs vägen så att allt kunde vara klart när tillverkningen var redo att starta.

Artikeln togs fram i samarbete med Scan. Scan logo

 

Titta på vårat bildgalleri:

scan2_big.jpg