Dencon

Aluminium ger möblerna ett tilltalande utseende och en ren design.
Aluminium ger möblerna ett tilltalande utseende och en ren design.

Det danska företaget Dencon tillverkar möbler av spånskivor och har ett ständigt fokus på sin egen kärnverksamhet och sina egna grundläggande färdigheter. Däremot ger ett nära samarbete med företagets leverantörer tillgång till både produkter, lösningar och färdigheter som kompletterar Dencons egna styrkor.

- Vi är världsmästare på det vi gör, möbler av spånskivor. Det är det vi fokuserar vår kunskap och kompetens på. Av den anledningen är vår kunskap och kompetens begränsad gällande aluminium, som vi bland annat använder till ben och stativ till stolar och bord. Tack vare samarbete med Alumeco har vi dock en samarbetspartner som besitter all kompetens vi behöver på detta område.

- Samtidigt är det jättebra för oss att vi hos Alumeco kan ha ett lager i närheten. Det ger oss betydligt högre flexibilitet och kortare leveranstider, berättar Henrik Feld, som är VD och ägare av möbeltillverkaren i Skive, Danmark:

- När vi startar upp en ny produkt skyndar vi oss ut till en arkitekt som kan jobba på saken. Sedan väljer vi samarbetspartners och leverantörer och vi behöver feedback från Alumecos i vissa av våra beslut. Ska de enskilda delarna outsourcas, exempelvis i Kina? Ska de vara extruderade?

Buffertlager och korta leveranstider

Det finns nästan inga begränsningar när det gäller vilka material Dencon kan lägga på en spånskiva, för att tillverka möbler till företagets huvudsakliga marknader:

- Vi kan lägga faner, linoleum osv. på skivorna när vi tillverkar möbler till arbetsplatser, förvaring, receptioner, konferenslokaler och matsalar. Det finns en röd tråd genom alla produktområden, säger Henrik Feld.

- Vi erbjuder våra kunder en komplett produktlösning på dessa områden. Det kan vara till små och mellanstora företag, offentliga kunder och ett professionellt segment, där vi ska matcha vissa krav gällande GS-, EN- och ISO-certifieringar, eftersom saker och ting måste hålla för vissa saker ute hos kunden.

Kvalitetsribban ligger högt

- I den produktserie där Dencon primärt använder aluminium handlar det om high end-produkter med en kvalitetsribba som ligger högt. Produkterna ska vara snygga och vara bra, berättar Peter Zierau, Key Account Manager hos Alumeco.

- Dencon är ursprungligen en traditionell möbelfabrik där styrkorna finns inom bearbetning av spånskivor. Det är relativt nytt för dem att arbeta med aluminium, därför har vi bestämt oss för att hjälpa till gällande produktutvecklingen med aluminium, och vi är med och bistår på resan mot den önskade slutprodukten.

Calma heter en unik ny kontorsmöbelserie som utvecklats av Dencon. Calmas tidlösa uttryck understryks av en ren design, kryddad med enkla detaljer som integrerade handtag och funktionsknappar. Alumeco och Dencon har i tillsammans utformat lådfronter, ben, handtag, lister etc. av aluminium.

Se katalogen med denna unika möbelserie.

 

Artikeln utformades i samarbete med Dencon. Dencon logo

 

 

  • H Line
  • H Line