Alfred Priess

Touché, en självförsörjande belysningsmast i aluminium.
Touché, en självförsörjande belysningsmast i aluminium.

Touché från Alfred Priess: Framtidens belysningsmast är självförsörjande - och tillverkad i aluminium.

Innovativ solcellsmast

I samband med klimatkonferensen i Köpenhamn, lanserade det danska företaget Alfred Priess ett förslag till framtidens belysningsmast. Masten, tillverkad av aluminium, är självförsörjande, på grund av en kombination av solceller, batteriteknologi och diodljus.

Den innovativa solcellsmasten Touché lyste upp under klimatkonferensen i slutet av 2009, eftersom den integrerade flera gröna teknologier i en enda lösning. Solcellerna, placerade längs hela masten av extruderat aluminium, ger tillräckligt med energi för den enskilda masten, vilket gör den självförsörjande. Och med den integrerade batteriteknologin är det även möjligt att lagra energi.

'Det är äntligen möjligt att förena design och gott samvete...', säger Alfred Priess om belysningsmasten i 'noll kol', ritad av arkitekten Bjarne Schläger - med Alumeco som sparringpartner när det gäller aluminium.

Tankar, ritningar och beräkningar

Alfred Priess har levererat belysningsmaster till danska gator och gränder, torg och piazzor i många år - ofta i traditionella material som stål och trä. Således är aluminium ett ganska nytt material för Alfred Priess att arbeta med:

- Alfred Priess själv har varit ansvarig för den tekniska delen och vände sig till Alumeco, eftersom masten skulle vara gjord av extruderat aluminium. Vi hade ett möte där kunden berättade om projektet och delade med sig av sina tankar.

- Vi tog hem ritningarna från mötet och tänkte, ritade och gjorde beräkningar. Sålunda hade vi optimerat alla aluminiumdelar. Optimeringarna resulterade i ett lägre pris och en riktigt bra produkt, säger Anders Kildevæld, säljkoordinator på Alumeco, om arbetet med Touché.

Framtidssäker och hållbar

När det gäller design och användning av återvinningsbara material, är Touché både framtidssäker och hållbar. Själva maströret är tillverkat av aluminium. De flexibla solcellerna är placerade på masten och integreras direkt i mastkonstruktionen. Ett akrylrör är placerat på cellerna för att skydda solcellerna. Lysdelen är baserad på diodteknologi, som möjliggör rätt ljus:

- Touché är helt sladdlöst. Så du bara monterar masten någonstans där det är soligt och det är det! Således kan Touché verkligen användas var som helst och den har stor potential - även vad gäller export. Just nu designar vi version 2 av masten med nya optimeringar, säger Anders Kildevæld.

Fakta om Touché
  • Extruderat aluminium
  • 100 % noll kol
  • 18 % solceller täcker hela mastens längd
  • 100 % återvinningsbart material
  • Kabel-fri 'Plug & Play'
  • Integrerad ljusreglering som tänder masten när det blir mörkt.