Mässing

Fakta om Mässing

 

Lär känna den gyllene metallen här.

  • Historiskt har mässing använts av människor sedan före år 1500 och användningsmöjligheterna har varit många, såsom mässingskanoner under medeltiden, dörrhandtag, mynt och kopplingar.

 

  • Mässing består i grunden av koppar legerat med 5-40% zink. Dessutom kan mindre beståndsdelar av andra metaller tillsättas för att ge den enskilda legeringen vissa egenskaper. Mässing är uppdelad i tre grupper:

1) Klassisk mässing (koppar och zink)

2) Mässing tillsatt med bly

3) Mässing med andra metaller tillsatta

 

  • Zink gör materialet starkt och hårt och en tumregel är att ju mer zink som tillsätts desto starkare och mer korrosionsbeständig är mässingen. På grund av zinkhalten anses mässing vara ett material med hög korrosionsbeständighet.

 

  • På grund av hårdheten är de allra flesta mässingslegeringar lämpliga för bearbetning, såsom fräsning och stansning. Faktum är att CW614N indikeras som index 100 för bearbetning, eftersom det är en av de mest bearbetbara metallegeringar vi känner till!

 

  • Mässing kännetecknas av den guldliknande färgen som skiljer sig mycket från koppar- och bronsfärgerna. Mässing används ofta för dekorativa ändamål både inomhus och utomhus, den används även till lampor, dörrhandtag och byggnadsfasader..

 

  • Det finns stor flexibilitet i designen av mässing, eftersom mässing kan formas via exempelvis pressning, valsning och smide, beroende på den enskilda legeringstypen. På grund av den goda bearbetbarheten såväl som den höga korrosionsbeständigheten används mässing ofta för beslag och andra VVS-applikationer som kräver att materialet bearbetas med nödvändiga detaljer inom vissa toleranser.

 

  • Mässing kan med fördel återvinnas och mycket av mässingen som lämnas in för återvinning kommer till exempel från blandare, andra VVS-föremål och olika dekorationer som t.ex. ljusstakar.


    Se våra produkter inom mässing