Brdr. Platz

tillverkning av lastbil av aluminiummaterial

Brdr. Platz ska just montera den nya lastbilen av aluminiummaterial

Carlsberg lade vikt vid vikten


När bryggeriet Carlsberg valde att koncentrera en stor del av sin tillverkning till östra Jylland behövde de en logistiklösning som kunde föra leveranserna av det färska ölet tillbaka till Själland och huvudstadsområdet. Brdr. Platz i södra Jylland hade hand om utvecklingen av karosseriet för en lastbil som kunde transportera enorma mängder öl. Av flera skäl var aluminium ett uppenbart val i lösningen.

Bryggeriet Carlsberg hade några helt tydliga krav på lösningen, som byggdes upp med karossföretaget Brdr. Platz i södra Jylland: fordonen skulle transportera så mycket som möjligt och ändå skulle vikten hållas under de tillåtna gränserna:

- av den anledningen arbetade vi med aluminium, eftersom det har låg vikt. I stället skulle vikt och utrymme användas för kundens produkt, nämligen öl. Och eftersom aluminium bara väger en tredjedel så mycket som stål betydde detta konkret ungefär fem ton mindre än om vi hade använt stål. Det finns stora besparingar att göra, bara när det gäller vikten, säger Jørgen Platz, VD för Brdr. Platz.

- Samtidigt var det viktigt för oss att vi arbetade med ett material med lång hållbarhet och även mycket jämna plåtar och klickprofiler, som kunde användas för att bygga väggarna.

 

Stark och lätt

Brdr. Platz har stor erfarenhet av att konstruera alla typer av lastbilar, pickuper, semi-trailers, leveransbilar etc. Arbetet med denna uppgift för ett av världens största bryggerier var inte annorlunda än för andra uppgifter:

- Vi löser problem för andra och mindre transportkunder på exakt samma sätt. För kunden handlar det om att transportera så mycket som möjligt, både ut och tillbaka - oberoende av om du transporterar rundtimmer eller öl. Jørgen Platz, som fann att det rätta materialet för Carlsberg-lösningen var aluminium, betonar: Vi lyssnar på kunden och vi är mycket bra på att kundanpassa varje möjlig transportlösning till kundens behov. Men naturligtvis är vi stolta över att vår lilla fabrik levererar till ett av världens största bryggerier:

- Aluminium är både starkt och lätt. Därför är det en genial produkt med tanke på de profiler vi måste använda. Samtidigt fick vi den dialog vi behövde med Alumeco, tillsammans med punktliga leveranser och ett konkurrenskraftigt pris. I mest positiva mening är Alumeco lätt att samarbeta med, avslutar Jørgen Platz underfundigt.

 

Total leverantör med dag-till-dag

Alumeco har spelat flera olika roller i Brdr. Platz lösning för Carlsberg.

- Som totalleverantör av aluminium vill vi erbjuda våra kunder det bästa. För denna uppgift har vi både levererat t.ex. aluminiumplåt, lastbilsprofiler och strukturprofiler för att bygga Carlsbergs karosser. Alumeco erbjuder lagring av både plåtar och profiler, så att kunden kan vara säker på dag-för-dagleverans, säger Rasmus Stentoft, som är säljare hos Alumeco.

 

Besök hos karossbyggarna Brdr. Platz AS

Vi fick tillstånd att besöka Brdr. Platz i Haderslev för att vara med om en typisk konstruktion med aluminiumtransportprofiler. Här ovan kan du se vårt fotogalleri.